torsdag den 25. juli 2019

Igang med nybyg igen

Nyt hus i Karlslunde

For nøjagtig 10 år siden gik vi i gang med at bygge vores forrige hus på Baretten 79 i Ringsted. Siden da er der rendt en del vand i åen, men nu er vi parate til at bygge vores 3. og forhåbentlig sidste hus. 

Vores gode råd og overvejelser fra for 10 år siden gælder stadig, og vi er glade for at vi har prøvet at bygge før - det giver en ret god tryghed i processen. Denne gang bygger vi dog med en af "de store" - vi kunne godt tænke os at prøve at opleve en 5 års gennemgang, så valget er faldet på Huscompagniet.

Grunden

Vi er blevet glade for at bo ved Køge bugt, og er blevet noget forvendte med den korte adgang til motorvej og S-tog. Men kan stort set ikke lade sig gøre at købe en god byggegrund langs linie A/E uden at der står et hus i forvejen, så derfor har vi valgt at købe et gammelt hus til nedrivning i Karlslunde. 
Vi har brugt en del tid på at finde den rigtige grund - både mht. beliggenhed (Tæt på motorvej og S-tog men samtidig i rolige omgivelser er ikke nemt), bundforhold og pris. Stort set alle de meget billige huse vi har haft set har fået foretaget jordbundsundersøgelser, så vi på forhånd har kunnet få et bud på hvor meget det vil koste at efterfundere.

Huset her har kælder og derfor sniger efterfunderingen sig på den forkerte side af 150.000 og dertil kommer at huset skal rives ned, hvilket vi selv skal stå for. Til gengæld sparer man tilslutningsafgifter da der allerede er lagt vand, kloak og el ind.

Lige nu venter vi på miljøprøver fra huset - det er fra 1962 så det er i højrisiko for at indeholde alle de spændende stoffer man brugte til at bygge dengang - PCB, bly, asbest og andre rare sager. Derfor kender vi heller ikke den nøjagtige pris på nedrivningen. Vi vil skrive lidt om nedrivningsprocessen i et senere indlæg.

Det nye hus

Vi har heller ikke denne gang valgt et hus med mange specielle ting. Huset bliver et traditionelt parcelhus på 180 kvm, som det kan ses herunder. Huset kommer til at ligge nord/syd på den lange led, så ingen sydvendte vinduer til os denne gang:
Der er et par ting vi lærte af huset på Baretten som vi laver om denne gang:
  • Listelofter er super for akustikken, men mange mennesker bryder sig ikke om dem, så det gjorde det svært at sælge huset da det skulle sælges. Derfor bliver der sat  hvide akustiklofter op i hele huset i stedet for.
  • Naturligt lys i køkkenet er en god ting, så derfor er der vindue i køkkenområdet denne gang
  • En gammeldags hæve/skydedør er stadig genial. Den kan ikke blæse i, og giver godt lysindfald. I huset vi bor I nu i Solrød har vi fået skiftet en gammel udgave til en ny og moderne. Den kører let og isolerer fremragende - både mht. lyd og varme. Derfor faldt valget naturligt på sådan en til køkkenet i stedet for fløjdøre.
  • Surround-anlæg op ad væggen til soveværelset er ikke en god ide - defor er soveværelset midt i huset nu. 
Der er dog også en del ting vi tager med fra vores "gamle huse":

  • Depotrum er et must - der er så mange ting der kan gemmes væk derinde, lige fra storindkøb af toiletpapir til store køkkenmaskiner
  • Indgang til badeværelserne skal ikke ske gennem andre værelser - derfor har vi igen fordelergangen med skabe i forbindelse med "voksenafdelingen"
  • Ingen store vinduespartier i stuen - det gør den varm og svær at møblere og vi bruger alligevel mest stuen til at se fjernsyn og så vil der være trukket for alligevel.
  • Alle store møbler er placeret i huset - og der har været lavet en del om på tegningerne for at vi kunne være sikre på at alt kunne være der. Det er en god ide at bruge en del tid der.
  • De dyreste køkkenelementer er ikke nødvendigvis dem der holder bedst. Melamin er et genialt materiale hvis man som os ikke gider at bruge en masse tid på at slibe og oliere ædeltræ. 

Derudover har vi valgt kun at lægge jordvarme ind. I disse klimatider virker det forkert at lægge naturgas ind i et nyt hus, og moderne huse er godt nok isoleret til at det kan lade sig gøre kun at køre på varmepumpen. Naturgas + solceller havde været marginalt billigere, men i det store billede ser det ud til hurtigt at kunne tjene sig hjem med jordvarmen. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar